כן, היא נפוצה וזולה. אבל שיבולת השועל היא אחד הדברים הנפלאים שהאדמה מעניקה לנו. לא תתפסו את המזווה שלי בלעדיה (או ליתר דיוק: את המקפיא)!
• בשימוש חיצוני היא מרגיעה את העור, לא אחת טבלתי תינוק.ת עם עור מגורה באמבט עם מי שיבולת שועל, כמה דקות כדי לתת לנס לקרות. אני טוחן אותה קודם, כמו בהכנת חלב שיבולת שועל. למסכת פילינג עדינה שבדרך כלל אינה מגרה את העור, מערבבים פתיתי שיבולת שועל במעט מים, משפשפים בעדינות את התערובת על עור הפנים והצוואר ושוטפים.
ואם כבר מדברים על תינוקות: דייסת שיבולת שועל תמיד הייתה מזון מועדף ליציאה הדרגתית מהנקה. בהתחלה מסוננת לאחר הבישול, בהמשך טחונה ואז מבושלת ואחרי כן דייסה כמו דייסה, על תכולת הסיבים הגבוהה שבה.
ומה עוד עושים איתה? שיבולת השועל מעניקה עוד מימד לקציצות, למשל קציצות חובייזה. עוגיות שיבולת שועל יוצאות טעימות ופריכות, בלי הנזק שקמח גורם לנו. וכן, גם דייסה גרנולה.
איך קונים שיבולת שועל?
דייסת אינסטנט, לדעתי קצת דביקה. למי שנוסטאלגי לתמונה שעל הקופסא.
שיבולת השועל המוכרת לנו מחנויות הטבע עוברת הליך אידוי ומעיכה – גם הגסה וגם הדקה. אני קונה גסה ואם צריך קמח או שיבולת שועל דקה יותר טוחן בבלנדר כמה שניות.
גריסי שיבולת שועל – דבר מופלא, למעשה זרעים שלמים. מכינים אותם בקלות: מוסיפים מים בכמות כפולה, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה עד שהמים נספגים. ½ שעה לכל היותר. אחר כך מתבלים, או מכינים דיזוטו. הרבה סיבים, כדאי לתת לבטן להתרגל בהדרגה.
בואו נראה כמה דברים שהדגן הצנוע הזה יודע להעניק לנו, כי שיבולת שועל היא:
מקור טוב ל-גאבא (GABA), העוזרת לנו להתמודד עם חרדה, סטרס והפרעות שינה
• נהדרת להרזיה – משביעה, מזינה ומניעה את המעי
• מונעת מחלות לב - מסייעת בהפחתת כולסטרול "רע", מכילה כמות גדולה של נוגדי חמצון ועם הסיבים התזונתיים היתרונות מוכפלים!
• תורמת להגברת ייצור חלב במניקות
• עשירה בוויטמיני B
• מאזנת את מערכת העצבים, מרגיעה ומשפרת מצב רוח והשינה
• מסייעת לעיכול ולעצירות. תכולת הסיבים המסיסים בשיבולת שועל גבוהה יותר מכל הדגנים, ותורמת לתחושות שובע ומלאות ארוכות יותר. עוזרת דם לשלשול, אגב.
• מקור טוב לחלבונים
• מחזקת את המערכת החיסונית - בטא גלוקן עוזר לנויטרופילים להתמקד באזור המזוהם מהר יותר ועל כן לשפר את יכולתם לחסל את החיידקים הנמצאים שם. שיבולת השועל היא מקור חשוב. מנגן, סלניום ואבץ שבשיבולת השועל מוסיפים למערכת החיסונית הרבה כח.
• לחולי סוכרת סוג 2 שיבולת השועל הא ממש בשורה! במטא-אנליזה נמצא כי צריכת שיבולת שועל עוזרת לירידה ברמת ההמוגלובין המסוכרר HbA1c, רמת הסוכר בצום, רמת הכולסטרול הכללי ורמת ה- LDLוגם לירידה ברמות הסוכר ולשיפור תגובת האינסולין לאחר הארוחה. האם בעיקר בגלל תכולת המגנזיום? כמות הבטא גלוקן? טרם ברור, יש לשער שצירוף כל אלה ביחד.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26690472
• לפני מספר שנים נתגלה כי מיצוי של שיבולת שועל בר (Avena sativa) ירוקה משפר תפקודים עצביים וקוגנטיביים.
• מיץ עשב שיבולת שועל משמש ברפואה המסורתית להסדרת מחזור הביוץ הנשי, ודלקות בדרכי השתן.
• שיבולת השועל עוזרת נגד עצירות וגם ללב – הנה מה שדר. גרגר חושב עליה באחד הסרטונים שהקדיש לה.
נושא הגלוטן בשיבולת שועל, קצת טריקי. בואו נגיד כי למי שנמנע מגלוטן בשל החלטה נטורופתית ולא רגישות לגלוטן או צליאק, עדיף לצרוך אותה.
מצד שני, לחולי צליאק ואנשים הרגישים לגלוטן מומלץ להימנע משיבולת שועל, מאחר ויש בה בשפע חלבון בשם אבנין, היכול לגרום לתגובה אצל חולי צליאק בדומה לגלוטן. קיימת גם "הסתננות" של גנטיקה מחיטה הגדלה באותו אזור. ליתר ביטחון קונים שיבולת שועל נטולת גלוטן.
-
- 3 כפות גדושות פתיתי שיבולת שועל יבשים - מכילות 92 קלוריות, 14 גרם פחמימות, 4 גרם חלבון ו-2 גרם שומן.כמו כן, הן תורמות לנו 12 מ"ג סידן, 1 מ"ג ברזל, 1 מ"ג אבץ, 0.2 מ"ג תיאמין, 1 מ"ג מגנזיום, ו- 2.4 גרם סיבים תזונתיים.
נו, השתכנעת?